Murat Kurum: Elektrikli araçlar için şantiyelere şarj ünitesi konulması çalışmaları başladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Kent Yönetimi Derneği (TRKTYD) tarafından İstanbul’da düzenlenen,2. Tesis Yönetim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada hazırlanan yönetmelikle Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gerekli kolaylıkların hayata geçirilmesinin planlandığını belirtti.
Bakan Kurum, başta TOGG olmak üzere elektrikli araçlar için şarj ünitelerinin sahalara konulması için çalışmaların başlatıldığını belirterek, kısa sürede 6 bin 800 sahadan talep geldiğini bildirdi.
Ayrıca Bakan Kurum, burada yaptığı konuşmada, “Asırlık Türkiye” fişeğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından manevi olarak ateşlendiğini belirterek, ” Her sitemizi sevginin, saygının, şefkatin, mahalle kültürümüzün yaşandığı, insanlarımızın birbirine yakınlaştığı bir yer haline getirmeliyiz.”açıklama yaptı.
“Şantiyelere elektrikli şarj ünitelerinin montajı için çalışmalara başlandı”
Bakan Kurum, TRKTYD’nin ilk yerli ve milli otomobil TOGG’un elektrikli şarj ünitelerinin sahalara montajı için çalışmalara başladığını, bu çalışma için kısa sürede 6 bin 800 sahadan talep geldiğini duyurdu.
Bakan Kurum yaptığı konuşmada şunları söyledi: Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gerekli kolaylıkların sağlanması için hazırladığımız düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Nüfusu 5 bini aşan sitelerin çoğalması tesis yönetiminin önemini kat kat artırmıştır. Sitelerimizin her birini sevginin, saygının, şefkatin, mahalle kültürümüzün yaşandığı, insanlarımızın birbirine yakınlaştığı bir yer haline getirmeliyiz. Elektrikli araçlar için lisanssız şarj üniteleri Türkiye Asrın fişeği Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı… Yine iklim değişikliği ile mücadele kapsamında 2 bin metrekareden büyük parseller üzerine yapılacak binalara yağmur suyu depolama sistemini zorunlu hale getirdik. atık yağmur sularının binaların rezervuarlarında, kalan suyun ise bahçelerde kullanılması için sayaçlar. ”söz konusu.
6 bin 800 siteden talep geldi
TRKTYD tarafından yapılan çalışmada, herhangi bir ruhsat alınmadan şarj ünitelerinin konulabileceğine dikkat çeken Prof. “ Derneğimiz çok kısa süre içerisinde ülkemizin ilk yerli ve milli otomobili olan TOGG’un şarj ünitelerinin sahalara kurulması için çalışma başlattı ve çok kısa sürede 6.800 sitenin talebinin yansımasını gördük. Yeni otomobilimize vatandaşlarımızın duyarlılığının önemine değindik. ”dedi.
“Sosyal devlet anlayışı gelişti”
Bakan Kurum, Türkiye’ye toplu konut anlayışını getiren iradenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirterek, 2002 yılında AK Parti hükümeti ile sosyal devlet anlayışını 81 ilde yaygınlaştırdıklarını söyledi. “Bu çerçevede 81 ilde aynı imkanlarla yerleşim ve şehirlerin inşası ve restorasyonu için çalıştık. Tabii bu çalışmalarla birlikte bu süreç bugün baktığınız zaman inanılmaz bir şekilde büyüdü.”söz konusu.
“Tesis Yönetimi Türkiye’de çok yeni ve büyüyen bir sektör”
Bakan Kurum, tesis işletmeciliğinin Türkiye’de çok yeni ve gelişen bir sektör olduğunu ve daha da büyüyeceğini belirterek, “1990’lı yıllara baktığınız zaman İstanbul’da sadece plaza, alışveriş merkezi gibi inşaatların faaliyetleriyle başladı. Son 20 yıla baktığımızda şehirlerde idari faaliyetler hızla artıyor. Peki bu şube 20 yılda nasıl bu hale geldi? Bunun karşılığı, yeniden inşa bölümünün tüm potansiyelini harekete geçiren çok açık ve net bir istikrardır. Bu istikrar 780 bin kilometrekarelik vatanda tüm illerimize yansıdı ve gayrimenkul sektörünün alım gücü ile hızlı gelişimi, kişi başı gelirimizin artması ve nitelikli konut projelerinin artması da bunu doğurdu. işlem.”açıklamalarda bulundu.
“Nüfusu 5 bini geçen sitelerin çoğalması tesis yönetiminin önemini kat kat artırdı”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yılda çarpık ve çarpık kentleşmeyi ortadan kaldırmak için çok değerli bir karar aldığının altını çizen Bakan Kurum, şöyle konuştu: “2012’de ‘Kentsel dönüşümü ne pahasına olursa olsun yapacağız’ dediler. Kentsel dönüşüm ve toplu konut faaliyetleri hayatımızın değerli bir parçası haline geldi. Türkiye’mizin ve milletimizin zenginleşmesiyle gecekondu mahallelerini, o gecekondu mahallelerini hızla toplu konutlarla, vatandaşlarımızın daha iyi kurallarla yaşayabileceği sitelerle değiştirdik. özellikle İstanbul’da Bu uygulamaları tüm şehirlerimizde hayata geçirdik. Devasa yapılar ağır, bugün baktığınız zaman nüfusu 5 bini geçen siteler var. Nüfusu 5 binden fazla olan sitelerin yaygınlaşması tesis yönetiminin önemini artırmıştır.dedi.
“Gerekirse hemen Şube Müdürlüğü, Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı kuracağız”
Bakan Murat Kurum, yaptığı konuşmada tesis idaresine vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak bir düzenleme yapılması yönünde taleplerin olduğuna dikkat çekerek, “Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğümüz, yine İçişleri Bakanlığımız bu noktada her türlü çalışmayı yaptı, bundan sonra da yapmaya devam edecek. Burada Şube, Daire, Genel Müdür Yardımcısı ihtiyacı varsa hızlıca kuracağız. Burada yine hem Kat Mülkiyeti Kanunu hem de vatandaşlarımızın refahını artıracak düzenlemeler ve yasal düzenlemeler anlamında her türlü zemini verdik, bundan sonraki süreçte de inşallah veririz.”söz konusu.
Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında bir çalışma yapılıyor.
Murat Kurum, 2007 yılında birçok düzenleme yaptıklarını belirterek, “Milyonlarca insanımızın, vatandaşımızın ve milletimizin yaşadığı toplu konut ve yaşam alanlarına hizmet veriyorsunuz. Bize düşen görev, yapacağımız yeni yatırımlarla bu segmenti daha da geliştirmek. İstanbul başta olmak üzere büyük metropollerde kurulan sitelerde güvenliğin sağlanması için İçişleri Bakanlığı ile de ortak bir mevzuat çalışması yürüttük. 2007 tarihli Kat Mülkiyeti Kanunu’nda toplu binaların yönetimine ilişkin ortak alanların kullanılması, İştiraklerimizle vaziyet planı ve projeleri, yönetim planı değişiklikleri, ortak harcamalar gibi birçok düzenlemeyi yaptık. Sitelerde yürütülen idari hizmetlere ilişkin gerekli kuralların belirlenmesi için Adalet Bakanlığı ile de iş birliği içinde çalışıyoruz ve daha önce her türlü çalışmaya takviyeler verdik, vereceğimizi bilmenizi isterim. bundan böyle bire bir takviye. Bu anlamda Bakanlık olarak faaliyet gösteren tüm şirketlerimiz Departmanımızın yanında olduğumuzu bilmenizi isterim.”konuştu
“İklim değişikliği ile mücadele ve uyum kapsamında çalışmalarımız sürüyor”
Bakan Kurum, iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar ve uyum kapsamında binalardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının önlenmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının, yeşil binaların ve enerji verimli yapıların kullanımının artırılmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü hatırlattı. “Bu artık hepimiz için bir zorunluluk haline geldi. Ayrıca yeşil çatı uygulamaları, su verimliliği, enerji verimliliği, iklim dostu malzeme kullanımı ve sıfır atık uygulamalarının hayata geçirilmesi, tesis yönetim süreçlerinde paydaşlarımızın ve kardeşlerimizin dikkat etmesi gereken konulardır.”söz konusu.
“Toplu konut alanlarında yaygınlaştıracağınız geri dönüşüm uygulamaları ile; Sitelere de kazanç sağladık”
Bakan Kurum, Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Hareketi’nin konut alanlarında yaygınlaştırılması için Bakanlık olarak site yönetimlerine büyük iş düştüğünü belirterek, Değişim ve sıfır atık çalışmaları kapsamında her türlü desteği vereceğimizi belirtmek isterim.”Sözlerini paylaştı.
“Sitelerimizin her biri; Mahalleyi sevginin, saygının, şefkatin, kültürümüzün yaşandığı bir yer haline getirmeliyiz” dedi.
Yapılan her sitenin mahalle kültürünün yaşandığı, bedelinin unutulmadığı alanlar olması gerektiğini belirten Kurum, şunları kaydetti: “Site olunca o kadar çok durumla karşılaşıyoruz ki komşusunu tanımayan insanlar oluyor. Çocukluğumuza dönüp baktığımızda mahallemizdeki evimizin önüne gittiğimizde mahallenin bütün çocuklarını tanırdık. Hepsinin ailesini tanıyorduk. Yanlış bir şey yaptığımızda ailemizden önce başka aileleri düşündük. Bizi biz yapan bu kültürü ve Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerini gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Mahalle kültürümüzün yaşatıldığı sitelerimizin her biri insanlarımızın birbirine yakınlaşmasını sağlayacak; çocuklarımızın tanışmayı, sohbet etmeyi, komşuluk etmeyi ve yardımlaşmayı öğreneceği bir sevgi, saygı ve şefkat yeri. başarmak zorundayız. Ayrıca tüm site yöneticilerimizden ricam sitenin tamamının sona gelebileceği etkinlikler düzenlemelerini, milli-manevi bedellerini yaşayıp öğrenmelerini rica ediyorum. Bayramlarımızı kutlayalım, hep birlikte bu coşkuyu yaşayalım. Bizi biz yapan değerleri kaybetmememizi istiyorum. Gönülden söylüyorum ki, inanın size bu bedelleri yaşatacak her hizmetiniz, her adımınız; Bu senin en büyük, en pahalı, en keyifli işin olacak.”sözlerini kullandı.
“Elektrikli araçlara ruhsatsız şarj ünitesi koyabiliriz”
Bakan Kurum, başta TOGG olmak üzere elektrikli araçlara olan ihtiyacın daha da şiddetli hale geleceğini göz önünde bulundurarak, şarj ünitelerinin ve kapalı alan içermeyen yapı ünitelerinin ruhsat almadan kurulabileceğini kaydetti. “Lisans almadan buraya şarj üniteleri koyabiliyoruz. Derneğimiz çok kısa süre içerisinde ülkemizin ilk yerli ve milli otomobili olan TOGG’un şarj ünitelerinin sahalara kurulması için çalışma başlattı ve çok kısa sürede 6.800 sitenin talebinin yansımasını gördük. Yeni otomobilimize vatandaşlarımızın duyarlılığının önemine değindik. ”söz konusu.
“Su savaşları çıkacak”
Bakan Kurum, iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar kapsamında boşa harcanan yağmur sularının çok değerli olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: “ Önümüzdeki dönemde göreceğiz, su savaşları olacak. Bu yüzden havamıza, suyumuza, yeşilimize ve toprağımıza sahip çıkmalıyız. Binaların depolarında akan yağmur sularının ve tekrar yükselen suların bahçe sulamasında kullanılması amacıyla 2 bin metrekareden büyük parseller üzerine yapılacak binalara ‘Yağmur Suyu Depolama Sistemi’ uygulamasını zorunlu hale getirdik. Bu da çok değerli. Bu noktada hem aidat maliyetlerini azaltacak hem de israfı önleyecek bir tavır, bir tavırdır.”dedi.
“İklim duyarlı sıfır enerjili bina konseptine geçeceğiz”
Konut parselleri de dahil olmak üzere 5 bin metrekareden büyük parsellerde binaların yüzde 5’inin elektrik, yüzde 5’inin ise yenilenebilir enerji ve B sınıfı ihtiyaç olacağı belirtildi. “Umarım gelecekte, neredeyse iklime duyarlı sıfır enerjili bir bina konseptine geçeceğiz. Bu noktada emisyonsuz bina konseptine geçeceğiz. Bunu adım adım yapacağız. Bu nedenle sitelerimizden beklentimiz hem ısı pompaları hem de yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili süreçte; Bu rüzgar, güneş, su olabilir, tüm kaynakları kullanarak hem abonelik maliyetlerimizi düşürmek hem de bu noktada geleceğimize, ekonomimize ve istihdamımıza katkı sağlamak için çalışıyorlar. Bunlara zaten sahibiz Enerji Bakanlığımız olarak her türlü takviyeyi yapıyoruz, vermeye de devam edeceğiz.”söz konusu.
“Kat Mülkiyeti Kanununda gerekli kolaylıkların getirilmesi için hazırladığımız düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz”
Bakan Kurum, şarj ünitelerinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için site yönetimlerinde karar alınamaması ve toplantı sayısının yeterli olmaması gibi sorunların giderilmesi için yeni bir çalışma içerisinde oldukları bilgisini paylaştı. “Bu kapsamda Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gerekli kolaylıkların sağlanması için hazırladığımız düzenlemeleri ilgili bakanlıklar ile görüşerek hayata geçirmeyi planlıyoruz. İnşallah bunu yaptığımızda süreçle ilgili hızlı adımlar atmış olacağız.”söz konusu.
“Türkiye Yüzyılı fişeği Cumhurbaşkanımız Erdoğan tarafından atıldı”
“Türkiye Yüzyılı”Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, roketin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldığını vurgulayarak konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Bu asrı inşa edecek olan çocuklarımızdır, gençlerimizdir. Bu anlamda omuzlarımızda önemli bir yük ve tarihi bir sorumluluk var. Geleceğimizi inşa edecek olan çocuklarımıza; Bilimin, sanatın, keyifli ilişkilerin, sosyalliğin kısacası tüm güzelliklerin yaşandığı, keyifli inşaat, keyifli mimari, keyifli yeşil, doğa, hava, su ve tabii ki keyifli yönetime sahip yaşam alanları bırakacağız. Bunun için çaba göstereceğiz. Türk Yüzyılında da geçtiğimiz 100 yılda olduğu gibi, AK Parti hükümetleri ve Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 20 yıldır da aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğiz.”