Sıcak çarpması belirtilerine dikkat!
Sıcak hava herkesi etkilese de sıcak çarpması en çok 5 yaş altı çocukları, 65 yaş üstü kişileri, kronik hastalığı olan kişileri, hamileleri ve aşırı kilolu ya da çok zayıf bireyleri etkiliyor. Çok yüksek sıcaklıklardan korunmak ve vücudu serin tutarak su kaybını önlemek gerektiğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, “Aşırı sıcaklarda bazı davranışları değiştirmekte fayda var. Örneğin her gün koşuyorsanız öğlen değil, havanın daha serin olduğu akşam saatlerinde yapabilirsiniz. Vücuttaki sıvı seviyesini dengede tutmak için yeterince su içtiğinizden emin olun. Beslenmenize dikkat edin” diye hatırlattı.
Güneş çarpması durumunda ilk belirtilerin cildin terlemesi ve soğuması, bitkinlik, susuzluk hissi, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve idrarda yoğunlaşma olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, “Eğer sıcaklık artmaya devam eder, cilt kurur, kızarır ve kızarır, vücut ısısı yükselir, solunum ve nabız hızlanır, davranış bozuklukları ve konfüzyon gelişir. Damarların genişlemesi nedeniyle kan basıncı düşer ve kalp vücuttaki kan dolaşımını sağlamak için daha hızlı ve daha yoğun çalışmak zorunda kalır.
Dr. Terleme nedeniyle vücutta sıvı ve tuz kaybı olur ve aralarındaki denge bozulur. Tansiyonun düşmesi ile birlikte bu sorun ısı bitkinliği denilen soruna yol açar.
Güneş gözlüğü ve şapka olmadan dışarı çıkmayın.
Güneş çarpmasına karşı alınabilecek önlemlerden birinin de vücudu serin tutmanın ve su kaybını önlemenin olduğunun altını çizen Dahiliye Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, “Öğlen saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmamaya dikkat edin. Gölge veya klimalı ortamlar tercih edilmeli, sıcakta ağır spor ve fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir.
Dışarıda açık renkli, hafif, bol giysiler tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Eyyüp Kenan Özok, “Mutlaka güneşin zararlı ışınlarından koruyan şapka ve güneş gözlüğü takmalı, güneş koruyucu kremler kullanmalısınız. Güneş gözlüğü kullanarak gözleri ve retinayı ultraviyole ışınlarından korumak görme sağlığı açısından oldukça önemlidir.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, sıcak havalarda tüketilmesi önerilen besinleri paylaştı:
1-Mısır
2-Buzlu kahve
3- Kiraz
4-Domates
5-Karpuz: Yazın en sevilen ve canlandırıcı meyveleri olan kavun ve karpuz, lif oranı düşük meyvelerdir. Bu nedenle glisemik indeksleri düşüktür. 200 gram karpuz ve kavunda 13-15 gram karbonhidrat bulunur. Diyabetli bir kişi ara öğün olarak 200 gramdan fazla kavun veya karpuz yememelidir.
6-Ahududu
7-Buzlu çay
8-yaban mersini
9-Çilek
10-Kabak
11-Taze fasulye
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı